Голямата Зелена сделка, която трябваше да даде на Европа бъдеще без въглерод,

...
Голямата Зелена сделка, която трябваше да даде на Европа бъдеще без въглерод,
Коментари Харесай

Зелената сделка и негативните последици върху нас, автомобилите, които караме и данъците, които плащаме

Голямата  " Зелена сделка ", която трябваше да даде на Европа бъдеще без въглерод, стартира да дава плодове. Колкото непредвидени, толкоз и нежелани. Увеличаването на броя на транспортните средства по международните пътища, които не изискват зареждане с въглеводородно гориво, докара до дефицит на налози. И то по справедлива причина - по-малко коли с ДВГ означават по-малко продажби на бензин и дизелово гориво. Това води до по-малко заплащания на налог върху горивото от фирмите, участващи в продажбата му, категорични са специалисти.

Изчисленията на Международната организация по енергетика (МАЕ) демонстрират, че до 2035 г. размерът на данъчните загуби в международен мащаб ще доближи 100 милиарда евро. Според МАЕ през 2023 година 60% от недостига е зародил в Европа.

Въвеждането на електрически транспортни средства и последователното изместване на транспортните средства с ДВГ от пътищата се натъкна на редица непредвидени компликации. Въпреки че търсенето на EV продължава да пораства, то не е с предстоящото движение. Така доста компании започнаха да водят ценова война между тях, с цел да привлекат нови евентуални консуматори.

В допълнение към увеличените разноски за дотации за бъдещите притежатели на електрически коли, внезапно се оказа, че има и дефицит на налози. През 2023 г. електромобилите са попречили на събирането на 11,14 милиарда евро данъци върху бензина и дизеловото гориво в международен мащаб. От друга страна, парите, събрани от налози върху тези коли, възлизат на 1,860 милиарда евро, т.е. чистата загуба е 9,280 млрд евро. И при сходни темпове размерът на загубите ще доближи 102,09 милиарда евро през 2035 година в международен мащаб.

Докладът IEA Global EV Outlook 2024, оповестен през април тази година, демонстрира, че 60% от тези типове загуби са съсредоточени в Европа. В същото време едва 25% от световните продажби на електрически транспортни средства се реализират в Европа, а в САЩ още по-малко - 10%. А безспорният водач в търговията с електрически коли е Китай, който съставлява 60% от всички продажби. Това е един от минусите на пазара на електромобили – високата му централизация.

Трябва да се означи, че налозите върху горивата в Европа са по-високи от тези в Китай и САЩ. Например налозите върху бензина във Франция, Германия и Италия са шест пъти по-високи от тези в Китай. Въз основа на тези и други налични данни анализаторите предвиждат спад на данъчните доходи в ЕС до 64,960 милиарда евро през 2035 година, което е повече от 15,78 милиарда евро в Китай и 278 милиона евро в Съединени американски щати. Такива дребни загуби за Вашингтон се дължат на обстоятелството, че САЩ са на четвърто място в международната ранглиста на данъчните ставки на горивата. Само Русия, Бразилия и Индонезия имат по-ниски удръжки за този продукт, отбелязва Министерството на енергетиката на САЩ.

Тоест увеличението на потреблението на електрически транспортни средства води до понижаване на приходите от гориво. За да насърчат популацията да премине от  " опасни за въглеродни емисии “ автомобили към (условно) електрически транспортни средства без въглеродни излъчвания, държавните управления ще би трябвало да помислят добре за увеличение на дотациите за закупуване на електрически коли и увеличение на налозите върху горивото за вътрешно горене мотори. Испанското икономическо издание El Economista отбелязва, че ще бъде належащо да се усилят лихвите и някои други такси в интерес на хазната, в противоположен случай стопанската система няма да  " позеленее “.

Зеленият фантом преследва Европа

Тази обстановка беше една от аргументите Норвегия да реши да промени тактиката си. От години скандинавската страна вкарва ограничения за поощряване на продажбите на електрически транспортни средства, като да вземем за пример унищожаване на ДДС при покупката на електрически транспортни средства. Подобна тактика би подсигурила, че през 2023 година 95% от всички продадени коли в страната ще бъдат електрически.

Правителството на Норвегия обаче трябваше да отстъпи, отказвайки се от данъчните облекчения, на които се радваха фирмите с електрически транспортни средства в своите автопаркове. Осло наподобява не желае повтаряне на случилото се сред 2019 година и 2020 година, когато приходите от налози върху горивата паднаха с 11% в резултат на приемането на електрически транспортни средства.

Накратко, намаляващите доходи от горива са разумна последица от увеличеното потребление на електрически транспортни средства, написа automedia. Все още не се знае по какъв начин ще работят европейските държавни управления, за които този проблем наподобява по-застрашителен. Струва си да се има поради, че през 2022 година по пътищата на ЕС е имало 252 милиона леки коли, от които единствено 1,2% са били електрически. По този метод данните на IEA изглежда демонстрират, че преходът към електрически транспортни средства в Стария свят е дълъг и сложен. Страните от ЕС, според Хавиер Ернандес - анализатор на испанското издание, упоменато нагоре, трябва да работят доста деликатно, с цел да не подхващат ограничения, които попречват достъпа до този вид транспортни средства, с цел да поправят спада заради налога върху горивото “.

През октомври 2023 година General Motors разгласи закъснение на производството на електрически транспортни средства, планувано за 2024 и 2025 година Компанията, която планираше да създаде 400 000 електрически транспортни средства от 2022 година доникъде на тази година, промени проектите си заради спадащо търсене. Целта беше да се поправя производството на този вид транспортни средства, с цел да се регистрира краткосрочното закъснение. В резултат на това компанията избра да отсрочи за идната година откриването на завода в Мичиган, който коства 4 млрд долара.

Ford, на собствен ред, разгласи предишния януари, че ще понижи производството на своя електрически модел F-150 Lightning, а Tesla уточни във връзка публикуването на резултатите си, че производството тази година  " може да бъде осезаемо по-ниско ".

Volkswagen също промени тактиката си. Германският тръст разгласи през март 2021 година построяването на шест гигафабрики с потенциал 240 GWh, които ще влязат в употреба през 2030 година През ноември 2023 година обаче компанията забави построяването на четвърти цех за електрически акумулатори. Според Оливър Блюм, основен изпълнителен шеф на Volkswagen, решението е взето въз основа на  " пазарните условия, в това число бавния напредък на електрическите транспортни средства в Европа ".

Акио Тойода, основен изпълнителен шеф на Toyota, неведнъж показва скептицизма си към електрическите транспортни средства сред 2009 година и 2023 година Наскоро той означи, че в бъдеще те ще съставляват единствено 30% от общото производство на международната автомобилна промишленост.

Всичко това подсказва, че икономическата орис на  " Зелената сделка “ вече е решена от пазара. По всичко наподобява обаче, че това към момента не е достигнало до мозъците на политиците от ЕС. И това се трансформира във все по-голям проблем...
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР